Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Produkt dnia
Macabeo PREMIUM
Macabeo PREMIUM
29,00 zł
Czarka Andrzej Bero
Czarka Andrzej Bero
50,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Japońska herbata matcha

Sproszkowana zielona matcha to jedna z lepiej rozpoznawalnych herbat japońskich. Japońska matcha od wieków związana jest w ścisły sposób z japońską kulturą – rytuał herbaciany stanowi bardzo wyrazisty jej element.

Historia japońskiej herbaty matcha

Przyjęło się, że historia herbaty matcha sięga XIII wieku – buddyjscy mnisi mieli odkryć, że picie matchy pomaga w wielogodzinnych medytacjach. Herbata ta jest częścią kultury nie tylko jako napój, ale również stanowi składnik wypieków, zimnych napojów itd. We współczesnej Japonii często można spotkać napoje z dodatkiem matchy sprzedawane w puszce.

Jak uprawia się matchę?

Japońska matcha wymaga specjalnego traktowania – krzewy herbaciane są osłaniane przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście przybierają delikatny zielony odcień i wytwarzane są aminokwasy, które powodują, że herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście suszy się i ściera na łatwo rozpoznawalny zielony proszek.

Matcha jest – jak już było wspomniane – doskonałym źródłem antyoksydantów, pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów, nadciśnienia czy chorób serca. Ponadto japońska herbata matcha dostarcza ilość kofeiny podobną do kawy – jednak w przeciwieństwie do niej pozwala uniknąć nagłego spadku sił. Wydłużony czas parzenia matchy (i innych zielonych herbat) nadaje jej właściwości odprężające i uspokajające.

Jak przygotowuje się matchę?

Klasyczną japońską herbatę matchę przygotowuje się w specjalny sposób, aby rytuał herbaciany był przygotowany poprawnie potrzebne są:

  • Matchawan – czarka do przygotowania herbaty,
  • Chashaku – bambusowa łyżeczka do nakładania herbaty,
  • Chasen – bambusowy pędzel do ubijania herbaty,
  • Sitko do przesiania matchy, aby zapobiec pojawieniu się grudek.

Płaską łyżeczkę japońskiej herbaty wsypujemy do miseczki, zalewamy 150-200 ml wody w temperaturze 70-80 st. C, mieszkamy pędzlem, aż do utworzenia się na powierzchni herbaty charakterystycznej pianki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl